Екстазі можуть визнати лікарським препаратом

Учені зі США виявили позитивний вплив екстазі при лікуванні посттравматичного стресового розладу, що може стати причиною фармацевтичного схвалення препарату

Про це повідомляє The Sciencealert.

Багатодисциплінарна асоціація психоделічних досліджень (MAPS) заявила про ефективність використання екстазі в якості медикаменту для лікування ПТСР. Після схвалення УПМ організація візьметься за випробування.

Якщо науковцям вдасться довести свою гіпотезу – це буде суттєвим кроком до фармацевтичного схвалення екстазі.

Майбутні дослідження мають визначити, наскільки ефективно цю сполуку можна використовувати для лікування людей із посттравматичними розладами. До випробувань залучать від 200 до 300 учасників. Перші етапи розпочнуться у 2018 році.

Експериментальна методика тестуватиметься у США, Канаді й Ізраїлі. MAPS також планує налагодити контакти із Європейською медичною агенцією щодо досліджень на території Європи.

Наразі науковці збирають гроші на впровадження досліджень, оскільки поки що  їм вдалося зібрати лише половину потрібної суми – $13 мільйонів.

Попередні дослідження показали, що при медикаментозному використанні екстазі демонструє непогані результати. На етапах, які відбувалися раніше, 107 людей із ПТСР та середнім віком 17,8 років проходили терапію із залученням MDMA. Після 2 місяців терапії, 61% учасників не мали помітних проявів ПТСР.

"Це не є великим науковим досягненням, - пояснює Девід Натт, нейропсихофармаколог в Імперському коледжі Лондона. "Протягом 40 років було очевидно, що подібні препарати є ліками, і нам час прийняти це".