З 2018 року росіяни перетинатимуть кордон лише за біометрикою, - Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив, що з 2018 року російські громадяни зможуть перетинати український кордон виключно за біометричними паспортами

Про це повідомляється на сайті адміністрації президента.

"Я вважаю, що це поширена практика. І в умовах, коли країна є об'єктом агресії з боку Російської Федерації, ця практика цілком виправдана", - сказав президент України.

"Найближчими годинами має бути оприлюднено рішення РНБОУ, яким передбачається, що починаючи з 1 січня 2018 року перетин кордону з країн, які становлять ризики для України, має бути здійснений за біометричними паспортами. Або в тих, у кого їх немає, мають бути зафіксовані біометричні дані на кордоні", - зазначив президент.

Перелік відповідних країн затверджується Кабінетом Міністрів України.

Наразі прискореними темпами створюється система фіксації біометричних даних в пунктах пропуску через державний кордон.

За словами Порошенка, процедура буде проходити в три етапи. Перший – людина може подати попереднє повідомлення про те, що вона збирається в Україну і перетнути кордон, відповідно – база даних і прикордонники будуть до цього готові.

Другий – безпосередня фіксація даних на кордоні, біометричного паспорта, або біометричних даних,  і третій – фіксація людини в місці, де вона планує перебувати.