У МОЗ розповіли про етапи медичної реформи

Медичну реформу будуть впроваджувати в кілька етапів, а Національна служба здоров'я матиме обмежені функції, зокрема у неї не буде доступу до бюджету

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє "Громадське".

"Поетапно будемо робити реформу. Не будемо робити великий вибух. Первинна допомога, потім вторинна, потім ліки. Будемо навчати, тренувати. За три роки всі адаптуються", — сказав Ковтонюк.

За його словами, до зими планується пройти повний цикл і забезпечити реформу з фінансової точки зору.

"Якщо ми з 1 січня не почнемо реформу фінансово – немає сенсу починати в цілому", — зазначив він.

Ковтонюк підкреслив, що багато поправок комітету з охорони здоров'я були враховані і тепер законопроект готовий до голосування.

"Ми маємо готовий до другого читання законопроект, всі формальності дотримані. Юридично ми забезпечені. Документ підписаний заступником голови комітету. Те ж стосується законопроекту 6604, який забезпечує зміни в бюджет щодо реформи", — додав він.

Також заступник міністра розповів про створення Національної служби здоров'я, яка передбачена законом про реформу медицини в Україні. За його словами, служба буде мати менші повноваження, ніж аналогічні установи на Заході. У той же час, вона стиснута різними "контролями", що дозволить виключити корупцію.

"Ми запобіжників проти розпорядження (коштами — ред.) на свій розсуд заклали дуже багато. Порівняно з іншими країнами, з яких ми брали приклад, у нас найбільш безпечна модель, де Національна служба здоров'я досить обмежена, стиснута різними органами з різних сторін. На Заході велику свободу і владу мають такі організації. Це дає їм можливість бути більш ефективними", – сказав Ковтонюк.

Також він уточнив, що до запобіжників корупції відноситься те, що служба безпосередньо не отримує коштів.

"Гроші у нас лежать на казначейському рахунку. Це кошти держбюджету і ця служба не тримає їх на своїх рахунках, з яких вона може їх вивести. Вона не володіє лікарнями", — зазначив чиновник.

Національна служба охорони здоров'я буде виконувати роль єдиного національного замовника медичних послуг.