Вчені анонсували зонд, який долетить до іншої зоряної системи за 50 років

Вчені анонсували космічний зонд, який зможе долетіти до зоряної системи Альфа Центавра за 50 років

Про це повідомляє  Technology Rewiew.

Проксима Центавра — червоний карлик, найближча до Землі зірка після Сонця. Вона відноситься до зоряної системи Альфа Центавра, яка знаходиться за 4 світлові роки (світловий рік - рік польоту зі швідкістю світла) від нашої. В 2016 році у системі зірки відкрили планету, схожу на нашу Землю — Проксима Центавра б.

Тепер вчених хвилює питання, чи зможе нинішнє покоління людей дізнатися, що приховує таємничий “близнюк” Землі та зоряна система в цілому. Андреас Хейн та його колеги з Інституту міжзоряніх досліджень Лондона стверджують, що зможе. Вчені запропонували модель зонда, який зможе долетіти до мети менш ніж за 50 років.

Ідея полягає у створенні кріхітного космічного корабля з вітрілом, який можна буде розігнати надпотужним лазером з земної орбіти.

Дизайн такого апарату є досить простим. Зонд складатиметься з чорно-білої 12-мегапіксельної камери, об'єктива, деяких інерційних датчиків та магнітометра. Він також матиме ядерну батарею, рудиментарну систему керування та систему зв'язку. "Загальна маса запропонованого космічного корабля становить 23 грама", - кажуть розробники.

Вчені назвали свою розробку “Андромеда”, і стверджують, що він зможе почати місію вже за кілька років, а після прибуття на місце провести експрес-дослідження та передати дані на Землю. Проте у апарата буде лише 6 днів на зйомки у системі Проксими Центавра, тож на великий обсяг даних розраховувати не слід.