Війська США не готові для боротьби із Росією, - ЗМІ

Американські сили швидкого реагування в Європі недостатньо організовані та погано оснащені у разі протистояння російській військовій агресії

Про це повідомляється у протоколі оцінки можливостей 173-ї повітряно-десантної бригади армії США, розташованій в Італії, повідомляє Politico.

Видання отримало копію документа, який підготували після участі бригади у військових навчаннях з українськими військовими, які мали досвід бойових дій проти проросійських бойовиків на сході України.

"Бригаді бракує найважливіших можливостей, необхідних для ефективної та вирішальної швидкості виконання своєї місії", - йдеться у доповіді.

Зазначається, що американській бригаді бракує засобів протиповітряної оборони та електронної боротьби, існує надмірна залежність від супутникового зв'язку та навігаційних систем GPS, що є прямими результатами бойових дій підрозділу в Іраку та Афганістані, де ворог не мав високотехнологічного обладнання.

Водночас російські сепаратисти на Донбасі використовують дешеві безпілотники та засоби електронної війни, щоб визначити цілі для артилерійських ударів та мають сучасні російські протитанкові ракети.

У разі нападу, російські військові переважатимуть над американськими і заблокують системи електронної боротьби супутникові системи GPS, від яких залежатимуть десантники США, зазначається у доповіді.

Також у доповіді рекомендують замінити застарілі авто Humvees, призначені для захисту від придорожніх бомб в Іраку. Вони будуть легкою здобиччю для російських бронемашин, йдеться у документі.

Крім того, пропонується надати бригаді невеликий контингент легких танків, що забезпечить необхідний захист від ПТКРів.

Ці зміни потребуватимуть декількох років. А тим часом, американським військовим доведеться покладатися на підрозділи з важким озброєнням, які прибувають до Європи на ротаційній основі.