"Нафтогаз" протиправно заволодів державним майном. Документ

"Нафтогаз", безоплатно користуючись державним майном, вартість якого становить сотні мільярдів гривень, ухиляється від виконання вимог законодавства з питань обліку та управління об'єктами держвласності

Стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" 23 грудня 2016 року здійснила державну реєстрацію незавершеного будівництва (реєстраційний номер 113050280000) по вулиці Луначарського 2, закріпивши за собою право приватної власності (номер запису про право власності - 18260896), тобто протиправно заволоділа державним майном, яке має перебувати у комунальній власності Київської міської ради.

Відповідно до запису про право власності №18260896 (дата та час державної реєстрації: 23 грудня 2016 року, 16:28:38) приватним нотаріусом Падалка Р.О. на підставі акту приймання-передачі нерухомого майна від 17.12.1999 (виданий Мінекономіки України) було змінено форму власності з комунальної на приватну. Власником якого виступив НАК "Нафтогаз України".

Згідно з розпорядженням уряду від 14.12.1998 №1044 Кабінет міністрів України прийняв пропозицію Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" і Мінекономіки щодо передачі Управління з будівництва та експлуатації адміністративного будинку Мінекономіки адміністративного будинку (незавершеного будівництва ), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Луначарського, 2, до статутного фонду НАК "Нафтогаз України".

Вказана будівля (тобто, вартість незавершеного будівництва) до статутного фонду НАК "Нафтогаз України" включена не була.

Слід також врахувати, що законодавство, чинне на дату прийняття розпорядження Уряду від 14.12.1998 №1044, не містило норм щодо набуття підприємством права власності на об'єкти, які передавались засновником до його статутного фонду.

Тобто, передача НАК "Нафтогаз України" будівлі, що знаходиться на вул. Луначарького, 2 (нині - вул. Митрополита Андрія Шептицького, 2) у Києві, не могла змінити державну форму власності цієї будівлі.

Питання щодо приватизації чи відчуження у інший спосіб цього майна не ухвалювалось.

Натомість, протягом усіх років НАК "Нафтогаз України" не включала цей об'єкт у звіти щодо державного майна, яке обліковується на балансі, які подавались компанією в установленому порядку.

Відповідно, вказаний об'єкт не включено до Єдиного реєстру об'єктів державної власності.

Вищезазначене свідчить, що підприємства групи Нафтогаз, безоплатно користуючись державним майном, вартість якого становить сотні мільярдів гривень, ухиляються від виконання вимог законодавства з питань обліку та управління об'єктами державної власності. Користуючись цим, підприємства системно намагаються приховати та привласнити державне майно, не внесене ними до Єдиного реєстру об'єктів державної власності.