Влада Азербайджану відмила $3 млрд на підкуп європейських політиків, - розслідування

З 2012 по 2014 роки влада Азербайджану використовувала фіктивні компанії у Великій Британії для виведення $2,9 мільярда на підкуп європейських політиків

Про це йдеться у розслідуванні Центру з дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP).

Як повідомляється, за кошти політики лобіювали інтереси Азербайджану в ЄС і блокували резолюції, що засуджують порушення прав людини в республіці.

Також з рахунків цих фіктивних підприємств оплачувалися особисті витрати висопосадовців Азербайджану.

Крім того, на рахунки цих компаній надходили десятки мільйонів євро від російського постачальника зброї — Рособоронекспорту. Згодом ці гроші перераховувалися на рахунок першого віце-прем'єра республіки.

Компанії у Великій Британії, які брали участь у відмиванні грошей, були зареєстровані на підставних осіб з Азербайджану. Ці фірми представляли фіктивну звітність, хоча через їх рахунки проходили мільярди євро. Всі вони обслуговувалися в естонській філії одного банку — Danske Bank з Данії.

Значна частина коштів, що надійшли на рахунки британських компаній, виводилася з банків Азербайджану. Наприклад, $1,4 мільярда надійшло з рахунку всього однієї компанії в державному International Bank of Azerbaijan (IBA). У травні цього року держбанк оголосив про банкрутство після неспроможності зробити платіж за євробондами.

Як випливає з розслідування, за допомогою фіктивних британських компаній з банку могли виводити гроші вкладників, які згодом використовувалися для хабарів європейським політикам і особистих потреб високопосадовців Азербайджану.

У розслідуванні зазначається, що хабарі надавались німецькому політику, колишньому депутату бундестагу Едуарду Дж. Лінтнеру, Каліну Мітреву — чоловіку болгарського політика і директора ЮНЕСКО Ірини Бокової та італійському політику Лука Волонте.