NASA привітала зонд, який перебуває у космосі 40 років

До 40-річчя місії "Вояджер" NASA відправила на зонд своєрідне "привітання", яке обиралося за відкритим голосуванням

Про це повідомляється на сайті космічного агенства.

NASA відправила "Вояджеру-1" слова "Ми пропонуємо дружбу серед зірок. Ви не самотні "(We offer friendship across the stars. You are not alone). Ця фраза стала переможцем спеціального конкурсу, в ході якого користувачі соціальних мереж могли пропонувати свої варіанти послання і голосувати за найбільш вподобані.

    

"Вояджер-1" був запущений 5 вересня 1977 року і досі продовжує приймати і відправляти сигнали. За 40 років своєї роботи апарат встиг поставити кілька рекордів - він став найвіддаленішим від Землі рукотворним об'єктом, першим космічним апаратом, який вийшов за межі Сонячної системи і першим апаратом, який подолав найбільшу відстань - близько 21 мільярда кілометрів.

За оцінками фахівців NASA, ресурсів "Вояджера-1" вистачить ще приблизно на 10 років. Зараз зонд передає інформацію з тих приладів, які все ще функціонують: магнітометра і детекторів заряджених частинок та космічних променів. Інші прилади або вимкнені, або вийшли з ладу. Наразі сигнал йде від Землі до зонда більше 19 годин, і цей час постійно збільшується. На даний момент швидкість "Вояджера-1" становить трохи вище 60 тисяч кілометрів на годину.

"Вояджер-1" допоміг зробити чимало відкриттів, а також зробити «сімейний портрет» Сонячної системи і знамените фото Pale blue dot ( "Бліда блакитна плямочка"). На зонді також знаходяться "золоті платівки" з посланням до інопланетних цивілізацій.

Очікується, що через 40 тисяч років апарат долетить до зірки AC + 79 3888 в сузір'ї Жирафа, а через 225 мільйонів років, при збереженні поточної траєкторії, зробить повний виток в межах Чумацького Шляху і повернеться в точку старту.