З`явилося відео найбільшого сонячного спалаху за останні 12 років

6 вересня був зареєстрований найбільший за останні 12 років спалах на Сонці

Про це повідомляє Earth Chroniclas.

Вибух позначили балом X9.3. Спалах був зареєстрований в активній області 2673 Обсерваторією сонячної динаміки SDO.

Потужний спалах відбувся вслід за більш слабким (X2.2), який стався у тій самій області. Вчені стверджують, що до події призвела взаємодія двох найбільших за останні кілька років груп сонячних плям в активній області 2673, які спостерігали на Сонці останні декілька днів.

За даними, потужність рентгенівського випромінювання в момент спалаху досягла майже 10-3 Ватт на квадратний метр. Найближчої доби вчені будуть оцінювати можливі наслідки,спричинені цією аномалією. За словами дослідників, вибух стався в геоактивній області поблизу лінії Сонце-Земля, звідки вплив на нашу планету максимальний.

Електромагнітне випромінювання в момент спалаху призвело до тривалого відключення радіо в високочастотному діапазоні, а також до виникнення деяких проблем з навігацією та порушення зв'язку протягом години. Ймовірний корональний викид маси, швидше за все, спричинить і магнітні бурі.

За всю сучасну історію спостереження Сонця (останні двадцять років) було зареєстровано лише п'ять спалахів великої сили, а останній з них класу X17.0 стався майже 12 років тому - 7 вересня 2005 року. Вчених дивує, що ця аномалія сталася на тлі мінімуму сонячної активності.