Екс-генсек НАТО закликав ООН ввести миротворців на Донбас

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен та екс-заступник глави Альянсу Александер Вершбоу закликають Радбез ООН ухвалити рішення про запровадження на окупованих територіях Донбасу миротворчої місії

Про повідомляє "Укрінформ" з посиланням на аналітичний центр Rasmussen Global.

"Великі друзі України Андерс Фог Расмуссен та Александер Вершбоу закликають Раду Безпеки ООН затвердити миротворчі і стабілізаційні сили, які б мали довіру, з метою відновлення суверенітету України", - зазначили політики.

Водночас вони розкритикували пропозицію Володимира Путіна щодо миротворчої місії, яка, на їхню думку, покликана підірвати її ефективність.

"Диявол завжди криється у деталях. Однак, питання про миротворчі сили ООН нині реально перебуває на стадії обговорення. Рада Безпеки ЄС повинна чітко бути залученою до цих пропозицій", - розповів Расмуссен.

Екс-генсек НАТО нагадав, що раніше Росія завжди загрожувала своїм вето ухвалення рішення про миротворчу місію ООН в Україні.

Політики пропонують увести миротворчу місію ООН до України у три етапи. Під час першого слід розгорнути миротворчі сили на лінії розмежування.

На другому  - просунути контингент глибше на окуповані території. На останньому йдеться про повну присутність миротворчого контингенту, включно з  контролем над кордоном із Росією.