Українські силовики оглянули захоплені Росією бурові установки в Чорному морі

Українські силовики здійснили вихід в Чорне море для візуального огляду захоплених Росією 4 самопідіймальні плавучі бурові установки "Петро Годованець", "Україна" ("Незалежність"), "Сиваш", "Таврида"

Про це повідомляє ГПУ.

Прокуратура АР Криму розслідує кримінальне провадження за фактами захоплення та угону 27 суден та 4 самопідіймальних плавучих бурових установок, незаконної розробки природних ресурсів у виключній морській економічній зоні України та видобування природного газу і газу, розчиненого у нафті, без наявності спеціального дозволу на користування ділянкою надр.

Самопідіймальні плавучі бурові установки придбані за грошові кошти публічного акціонерного товариства "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" в розмірі понад 11 млрд 655 млн грн.

Під час огляду бурових установок встановлено, що на усіх зазначених об’єктах перебувають озброєні особи. На двох самопідіймальних плавучих бурових установках "Петро Годованець", "Україна" ("Незалежність") змінено їх назву на "Крим-1", "Крим-2". Також на двох самопідіймальних плавучих бурових установках "Крим-2", "Сиваш" піднято прапор Росії.

На вказаних газових родовищах невстановленими озброєними особами здійснюється незаконне видобування природного газу. Хоча, згідно спеціальних дозволів на користування надрами, що видані Держгеонадрами України, таке право надано ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз".