Вчені винайшли пристрій, який визначає рак за 10 секунд

Вчені з Техаського університету винайшли портативний пристрій, який може ідентифікувати ракову тканину за 10 секунд

Про це повідомляє The Verge.

Дослідження, опубліковані в Science Translational Medicine, свідчать, що технологія точна у 96% випадків. Пристрій під назвою MasSpec Pen використовує для визначення метаболізм ракових клітин. Їх активний ріст і розповсюдження свідчить про різницю хімічного складу ракових та здорових клітин.

Технологія працює так: ручка торкається зразка тканини і випускає краплю води, після цього хімічні речовини всередині клітин переміщуються у краплі, і їх відсмоктують для аналізу. Пристрій підключений до спектрометра - це частина комплекту, який може вимірювати тисячі хімічних речовин кожної секунди. Далі хімічний відбиток показує, ракові це чи здорові тканини. Завданням для лікарів залишається знайти межу між раком і нормальними тканинами.

Іноді межа між раковими та здоровими тканинами може бути неочевидною, і ручка має допомогти визначати хімічний склад тканин більш точно. 

В рамках дослідження технологію випробували на 253 зразках. Тестування планують продовжити, щоб вдосконалити пристрій перед його випробуванням під час операцій наступного року.

"Такі цікаві дослідження, як ці, можуть збільшити швидкість, з якою лікарі визначають, це ракові тканини, чи ні. Швидке отримання такої інформації під час операції може допомогти лікарям обрати найкращі варіанти лікування", - зазначає доктор Ен МакКарті з групи дослідників раку Великої Британії.