Глобальне потепління може знищити третину паразитів

Через глобальне потепління третина паразитів до 2070 року вимре, це може обернутися катастрофою, бо зруйнує екосистеми

Про це дослідники розповіли в статті в журналі Science Advances.

Щоб з'ясувати, як зміна клімату може вплинути на життя паразитів, біолог Колін Карлсон і його колеги звернулися до Національної колекції паразитів США. Вона була створена ще в 1892 році і містить безліч екземплярів паразитів зі всього світу.

Вони потрапили в колекцію в різні роки, що дозволило з'ясувати, які внутрішньовидові зміни відбувалися з часом. Для аналізу команда також використала інформацію із спеціалізованих баз даних. Також команді довелося витратити немало часу, щоб визначити географічні координати того або іншого екземпляра.

Коли достатня кількість інформації, нарешті, була зібрана, дослідники змоделювали зміни, які відбуватимуться з 457 видами паразитів через потепління клімату.

Виявилось, що для них зміни будуть ще більш згубними, ніж для їх хазяїв. При найгіршому розвитку подій вимре більше ніж третина усіх видів паразитів. За найбільш оптимістичними оцінками - не менше 10%.

Наслідки вимирання будуть жахливі, упевнені дослідники. Паразити відіграють важливу роль в регуляції балансу екосистем, знищуючи деякі організми. І навіть якщо паразити зможуть вижити і адаптуватися до нових умов, така адаптація не пройде безслідно для інших видів тварин. Якщо паразит покине раніше природну для нього екосистему, на його місце може прийти інший, куди більш небезпечний.