Сенатори Франції зібралися вперше відвідати Донбас

Французькі сенатори вперше в історії відвідають Донбас, щоб ознайомитися з ситуацією на місці

Про це у себе на Facebook повідомила заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко

"Зустріч з французькими сенаторами Ерве Море ( головою міжпарламентської групи дружби), Жаном-Івом Леконтом і Жаком Лежандромом. Це не перший візит колег до України , але вперше вони відвідають Донбас", - пише Геращенко.
 
Так, французькі посадовці мають ознайомитися з гуманітарною ситуацією та ситуацією довкола безпеки в регіоні.
 
"Розповіла про хід Мінських переговорів, колеги найбільше цікавилися питанням звільнення заручників і пообіцяли, що й надалі Франція в нормандському форматі підніматиме це питання як пріоритетне", - пише заступник голови Верховної Ради.
 
Читайте також: Миротворці по-путінськи. Що означає нова тактика Кремля
 
Також, вона повідомила, що французьким посадовцям розповіли про порушення прав людини в Криму та про "суд" над лідером кримських татар Ахтемом Чийгозом. 
 
"Також поінформувала французьких політиків про порушення прав людини в Криму, сьогоднішнє чергове судилище над лідером кримських татар Ахтемом Чийгозом" , - пише Геращенко.
 
  • 5 вересня, за підсумками перемовин спецпредставника США в Україні Курта Волкера з помічником президента Росії Владиславом Сурковим, Володимир Путін підтримав ідею з розміщенням миротворців у зоні російсько-українського військового конфлікту на Донбасі. Однак, він наполягає що миротворчий контингент має бути розміщено лише на лінії розмежування
  • Україна виступила проти такого сценарію. Як заявила перший заступник очільника Верховної Ради Ірина Геращенко, миротворців має бути розміщено на усій окупованій території Донбасу, а не лише на лінії розмежування.
  • Підхід України підтримали Німеччина та Сполучені Штати.
  • Разом з тим МЗС України взяло до уваги заяву Путіна про можливість розміщення миротворців ООН на Донбасі, однак наголосило, що не допустить в Україну росіян під виглядом миротворців ООН.
  • 7 вересня до ООН було надіслано заяву України щодо розміщення миротворчої місії у зоні бойових дій на Донбасі.
  • Ввечері 7 вересня у Кремлі наголосили, що  "початковою умовою" появи миротворців має стати згода з боку терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР", з якими офіційний Київ має спочатку провести відповідні перемовини.