Фотограф відсудив собі права на селфі, яке зробила мавпа

Фотограф із Великої Британії Девід Слейтер виграв дворічний суд проти групи захисників прав тварин за права на селфі, зроблене мавпою

Про це повідомляє ВВС.

Макака на ім'я Наруто зробила знімок в індонезійських джунглях 2011 року, коли взяла до рук камеру чоловіка Слейтера. Суд у США постановив, що до мавпи не можна застосовувати принципи захисту авторських прав. Але група Peta, що опікується правами тварин, вважає, що мавпа мала б отримати вигоду.

Апеляцію Peta від імені мавпи було відхилено, проте фотограф погодився пожертвувати 25% майбутнього доходу від знімка зареєстрованим благодійним організаціям, які захищають природне середовище проживання Наруто.

За словами адвоката групи Джеффа Керра, ця справа спровокувала масштабну міжнародну дискусію про необхідність надати тваринам базові права заради їхньої власної вигоди та безвідносно до того, як їх можуть експлуатувати люди.

У свою чергу, Девід Слейтер заявив, що доклав багато зусиль для появи цього селфі та заслуговує на авторські права. Крім того, він наголосив, що також є природоохоронцем, а інтерес до цього фото вже допоміг тваринам у Індонезії.