Російські "троллі" організували в США протести проти іммігрантів, - The Daily Beast

Протести в США проти іммігрантів і мусульман організувала російські інтернет-пропагандисти, відомі як "фабрика троллів"

Про це з посиланням на дані компанії Facebook повідомляє видання The Daily Beast.

За даними компанії, аналіз платної політичної реклами на сторінках Facebook виявив оголошення із закликами до участі в акціях протесту, які були розміщені на фейковий акаунтах, керованих, найімовірніше, з Росії. В одному з них йшлося про демонстрації проти біженців і мусульман в місті Твін Фоллс в штаті Айдахо в серпні 2016 року.

Це перший випадок, коли мова йде не про поширення недостовірної інформації або пропаганди в мережі, а про організацію політичного заходу в реальному житті. Розміщення інформації з недостовірних акаунтів суперечить внутрішнім правилам соцмережі Facebook, тому оголошення було видалене.

Минулого тижня компанія Facebook повідомила, що виявила близько 3000 політичних рекламних оголошень на суму $100 тис. За словами глави служби безпеки компанії Алекса Стамоса, всі оголошення було розміщено з липня 2015 року по травень 2017 року і сплачено з 470 фейкових сторінок і облікових записів, пов'язаних один із одним. Ними ймовірно керували з Росії.

У більшості ці рекламні оголошення не містили закликів голосувати тим або іншим чином на виборах президента США, тобто не мали безпосередній агітаційний або пропагандистський характер. Проте вони містили провокаційні заяви на расові теми, про імміграцію, права сексуальних меншин, право носіння зброї тощо, та ставили на меті посилення поляризації громадської думки в США. Всі ці дописи було знищено.