У Британії електроенергія від вітряків уперше стала дешевшою за атомну

У Великій Британії ціна на енергію від морських вітряних платформ вперше опустилася нижче вартості електрики від нових АЕС

Про це повідомили в Міністерстві підприємництва, енергетики та промислової стратегії, передає "Хайтек".

Так, дві компанії запропонували на аукціоні побудувати станції морського вітру, які будуть з 2022-2023 років виробляти електроенергію за ціною 57,5 фунтів стерлінгів за МВт*год. Для порівняння, нова АЕС Хінлкі-Пойнт С  пропонує електрику по 92,5 фунти за МВт*год.

Турбіни більшого розміру, високовольтні кабелі, падіння цін на опори, а також розвиток ланцюга постачальників і занепад нафтогазової галузі - ті фактори, які призвели до поступового зниження цін на енергію морського вітру.

За словами міністра енергетики Річарда Харрінгтона, галузь "чистої" енергетики до 2021 року принесе Великій Британії 17,5 млрд фунтів і тисячі нових робочих місць.

Водночас виконавчий директор Асоціації атомної промисловості Том Грейтрекс зазначає, що наразі станції морського вітру можуть виробляти електрику лише 36% часу, тому країна досі потребує збалансованої суміші низьковуглецевої енергії з різних джерел.

У травні в Ліверпульській затоці відкрили станцію морського вітру Burbo Bank Extension з найпотужнішими вітряними турбінами Vestas по 8 МВт кожна. Вони допоможуть забезпечити відновлюваною енергією 230 тис. британських будинків.