Справа Єфремова: ключовий свідок розповів, як "регіонал" після Євромайдану вирішив не підкорятися Києву

Колишній боєць добровольчої роти "Торнадо" Микола Цукур дав свідчення в суді міста Старобільська Луганської області, де розглядається справа проти екс-керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова

Про це повідомляє ГОРДОН.

"22 лютого 2014 року у мене відбулася розмова з Єфремовим Олександром Сергійовичем. Відбулася після імпровізованого мітингу, якій проходив у місті Луганську. З розмови з Олександром Сергійовичем я зрозумів, як він сказав: "На сьогоднішній день, після того, що відбувалося на Майдані, українській владі ми підкорятися не будемо". У цій же розмові він сказав, що повернувся з Харкова, де був імпровізований з'їзд і був розроблений план подальших дій", - розповів Цукур.

За словами свідка, Єфремов сказав йому тримати зв'язок через своїх помічників, одним з яких був регіонал і тодішній заступник голови Луганської облради Євген Харін.

У своїх свідченнях в суді Цукур також уточнив, що Єфремов знав про 70 тисяч російських паспортів, завезених в Луганську область після перемоги Революції Гідності.

"У березні я вкотре зустрічався з Харіним і він мені показував уже постанову облради про те, що вони вже підкорятися українській владі не будуть, що у них йде все за планом і все вже домовлено. Харін згадав, що на територію Луганської області завезено понад 70 тисяч паспортів Росії. Коли я у Харіна запитав: "Це той план, про який говорив Олександр Сергійович (Єфремов, - ред.)?", він відповів: "Так, це все йде за цим планом", - додав Цукур.

Також свідок зазначив, що місцева обласна влада готова була пролити кров, тому що це давало формальний привід Росії почати військове вторгнення в східну Україну.

"І, найсумнішим є те, що він згадав мені: "Одна смерть - це трагедія, а багато смертей - статистика". І що більшою буде "статистика", то більше можливостей буде в Російської Федерації допомогти нам, як в Криму, стати частиною Росії", - навів свідок слова Харіна.