У паспортному сервісі розповіли, як оформити біометрику для дитини. PR

У паспортному сервісі розповіли про документи, які необхідні для оформлення закордонного паспорту для дитини

Про це йдеться в сюжеті Еспресо.TV.

Багато українців люблять подорожувати сім’ями, беручи у мандри маленьких діточок. А як відомо для такої подорожі потрібно мати закордонний паспорт малечі. Проте не всі батьки знають, які потрібно документі для його оформлення.  

На шляху до євроінтеграції України однією з вимог було запровадження сучасних документів. Тому у 2015 році з’явилися закордоні паспорти нового зразка, біометричні. Ще одним нововведенням стало те, що його стали оформляти навіть немовлятам. Різниця між дорослою та дитячою біометрикою не суттєва.  

"Видається з народження, до 14 років він не містить відцифрованого підпису особи, та видається на 4 роки. З 14 років до 16 рокыв він також видається на 4 роки, але вже є відцифораваний підпис особи. З 16 років видається паспорт на 10 років, так би мовити дорослий, там є всі біометричні дані, а саме відцифорований підпис особи, фотокартка, відбитки пальців", - пояснив інспектор з основної діяльності відділу обслуговування громадян Ярослав Козак.  

Якщо дитина має дійсний проїзний документ, його обмінювати не обов’язково. Спеціалісти кажуть - з такими документами дитині можна подорожувати і надалі. 

"Проїзні документи для дітей та внесення до закордонних паспортів батьків уже не здійснюється з 2015 року. Якщо у дитини є проїзний документ, він дійсний до 3 років. Якщо термін його закінчується - потрібно його замінити на закордонний паспорт для дитини", - зазначила інспектор з основної діяльності відділу обслуговування громадян Марія Палій. 

Якщо батьки вирішили зробити своїй дитині закордонний паспорт, слід підготовити та взяти с собою на оформлення такі документи.

"Для оформлення закордонного паспорту дитини потрібна присутність одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, паспорт  того із батьків, хто буде подавати документи на дитину, а також цей батько повинен забирати документи. Якщо свідоцтво про народження видане в іншій державі, воно має бути проапостильоване і перекладене на державну мову", - підсумувала Палій.

Дорослі  повинні знати, що до певного віку дитину не обов’язково брати з собою на оформлення паспорта.

"До 12 років можна пред’явити фотокартку. Вона має бути матова, дуже високої  якості,має бути білий фон, розмір фотокартки обличчя має бути близько 70%, бо якщо буде більша, то буде дуже важко сформувати якісну  фотокартку. Але краще прийти з дитиною для фотографування. Тому що, по-перше, це - безкоштовно, ми фотографуємо на місці; по-друге, працюють професіонали і ми зробимо найкращу фотокартку. І, по-трете, якщо батьки прийдуть з фотокарткою, яка не підходить, то необхідно буде обмінювати. А ми зможемо зробити одразу і на місці", - зауважив Козак.

Паспортні сервіси чекають батьків зі своїми чадами для оформлення закордонного паспорту. Процес не займе багато часу і не буде обтяжливим для вашої дитини.