Кабмін обіцяє виділити 1 млрд на фермерство у 2018 році

У 2018 році Кабмін виділить не менш як 1 млрд грн на реалізацію програми підтримки українського фермерства

Про це повідомив заступник голови Мінагропроду Максим Мартинюк, передає УНІАН.

Програма розроблена міністерством і розрахована на 2018-2020 роки.

"Щодо фінансового забезпечення, то на відміну від багатьох програм, ця програма буде забезпечена реальним фінансовим ресурсом. Уряд визначив фінансування в 1 млрд грн на 2018 рік. Кожного наступного року буде не менш як 1 млрд грн", - наголосив Мартинюк.

За словами високопосадовця, кошти в першу чергу надаватимуться господарствам, які займаються тваринництвом, садівництвом, виноградарством і переробкою сільськогосподарської продукції, що створює додану вартість. 

Також фінансування направлять на реалізацію програми здешевлення кредитів для сільгоспвиробників і страхування аграріїв.

Програма передбачає створення вигідніших умов для аграріїв. 

"Планується, що аукціони на право орендувати землі для таких видів діяльності як садівництво, виноградарство і хмелярство, а також під органічне виробництво проходитимуть окремо. Тобто ми створимо певні преференційні переваги для охочих займатися цими видами діяльності", - зазначив Мартинюк.

Як він прогнозує, в результаті реалізації даної програми через три роки кількість робочих місць у фермерських господарствах зросте втричі, обсяг виробництва продукції тваринництва і поголів'я худоби збільшиться в 1,5 раза, а площі під органічним виробництвом - на 10%. 

Також щороку оновлюватиметься технічний парк сільгоспвиробників на 10% за рахунок реалізації програми компенсації аграріям 20% вартості придбаної сільськогосподарської техніки українського виробництва.

За інформацією Мартинюка, фермерством в Україні займаються близько 20% трудових ресурсів, зайнятих у сфері сільського господарства. 75% з них обробляють площі до 100 га. Питома вага виробленої фермерами продукції становить 6-8% від загального обсягу товарів, вироблених в українській аграрній сфері.