Лутковська розповіла подробиці про евакуацію 19 ув'язнених із "ДНР"

Із вивезених сьогодні з окупованих територій 19 ув'язнених 9 просили забрали звідти родичі, 10 - було відібрано терористами "ДНР"

Про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила в ефірі Еспресо.TV.

"До мене звертаються родичі... Найчастіше список формується з прохань родичів. Сьогодні 9 людей були з нашого списку, 10 - це інші люди", - зазначила обдусмен.

Сьогодні вони будуть доставлені до Маріупольського слідчого ізолятора, де буде пройдуть первинний медичного огляд. Після того їх помістять у карантин, після чого вже буде прийматися рішення про те, де саме в подальшому відбуватимуть покарання ці ув'язненні.

"Це ті засуджені, які відбували покарання згідно з рішеннями українських судів станом на момент початку конфлікту і опинилися на непідконтрольній території подвійними заручниками, тому що їх родичі знаходилися на підконтрольній Україні території, але, на жаль, не мали можливості ані приїхати на побачення, ані передати передачу. А ті люди, власне, не мали можливості скористатися тими правами, які вони мають згідно з українським законодавством, навіть перебуваючи в системі пенітенціарної служби", - пояснила Лутковська.

При цьому на території, підконтрольній російсько-терористичним військам, повідомила вона, лишаться "досить велика кількість" українських ув'язнених. Це зумовлено тим, що до війни з Росією на Донбасі було багато місць відбування покарань.

"Просто не вдається забрати всіх", - додала Лутковська.