У Хмельницькому СІЗО в'язнів змушують по черзі спати на брудній підлозі

У Хмельницькому слідчому ізоляторі виявлена велика кількість порушень, які погіршують перебування там в'язнів

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, йдеться на її офіційному сайті. 

Вона зазначила, що 12 вересня до Хмельницького слідчого ізолятора здійснили повторний моніторинговий візит. З'ясувалося, що в ізоляторі так і не виправили більшість зауважень, на які керівництву вказали ще у 2013 році.

Зокрема, у більшості камер немає належного штучного освітлення, вікна занадто заґратовані, санвузли перебувають у неналежному технічному стані, стіни в деяких камерах були вологими та вкриті грибком. Понад те, у приміщеннях не було бачків з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією. Більшість камер потребують поточного ремонту. 

"Виявлено факти, коли засуджені, що етапуються через слідчий ізолятор до інших установ виконання покарань і тримаються в "транзитних камерах", не були забезпечені спальним місцем, у зв’язку із чим вони змушені спати по черзі або на брудній підлозі камери. Такі факти свідчать про жорстоке чи таке, що принижує гідність, поводження або покарання", - наголосила Лутковська. 

В'язні також скаржилися на те, що їх погано лікують. У медчастині відсутні інфекційний ізолятор та палата-ізолятор для тримання осіб із психічними розладами. У журналі обліку отриманих та використаних лікарських засобів і медичних виробів останні записи датуються травнем цього року.

"За результатом моніторингового візиту до вказаної установи Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення", - підсумовується у прес-центрі.