У Латвії розробили інструкцію з розпізнавання шпигунів

Поліція безпеки Латвії опублікувала адресовані посадовцям державних і муніципальних установ поради щодо того, як розпізнати іноземних шпигунів

Про це пише Delfi.lv.

ПБ радить звертати особливу увагу на іноземців, які ведуть себе явно фамільярно й привітно, намагаються швидко перейти на неформальний стиль розмови, встановлюють контакти в соціальних мережах, намагаються викликати реакцію, апелюючи до ідеологічних переконань. Також слід насторожено ставитися до іноземців, які задають навідні питання про ситуацію в країні, на роботі, особистої фінансової ситуації.

Згідно з документом, співробітники іноземних спецслужб можуть намагатися направити розмову на теми, які не стосуються роботи, намагатися продовжити контакт в неформальній обстановці і в неробочий час, просити надати інформацію для особистих потреб, пропонувати інформацію або допомогу по робочих питаннях в обмін на послуги.

У рекомендаціях ПБ зазначається, що зусилля співробітників іноземних спецслужб спрямовані на те, щоб отримати інформацію, яка не є загальнодоступною, й стосується національних інтересів та безпеки Латвії.

При цьому шпигунів цікавить не тільки секретна інформація, але і відомості про повсякденну діяльність й посадових осіб установ, інформація про ділових партнерів у недержавному секторі, а також про законопроекти, програми розвитку і реформ, планм закупівель, внутрішні процедури, кадровий склад установ, рівні професійної підготовки співробітників, технічне оснащення тощо.

Іноземні шпигуни можуть видавати себе за дипломатів, співробітників державних і муніципальних установ, працівників правоохоронних органів, підприємців і журналістів.

ПБ також підготувала рекомендації, як діяти, якщо до жителів Латвії звертається шпигун. Якщо здається, що стався контакт зі шпигуном, ПБ радить уникати негайної відповіді, не давати обіцянок і не брати на себе зобов'язань, звернути особливу увагу на те, яку саме інформацію хоче отримати іноземний громадянин.

"У крайніх випадках - під загрозою арешту, тиску на членів сім'ї - можна нібито погодитися на співпрацю, але про це слід негайно повідомити ПБ", - наголошується у матеріалі.

Про будь-які підозрілі контакти з іноземними громадянами слід негайно повідомляти особі, відповідальній за безпеку установи, або безпосередньо до ПБ.

ПБ заявляє, що гарантує конфіденційність наданої інформації та її джерела, а також нагадує, що за збір і передачу інформації працівникам іноземних спецслужб в Латвії передбачено позбавлення волі.