Згорілий дитячий табір в Одесі працював без пожежної сигналізації та системи пожежогасіння

У дитячому таборі відпочинку "Вікторія", де під час пожежі в одному з корпусів згоріли троє дітей, була не підключена пожежна сигналізація, також там взагалі не було системи пожежогасіння

Про це йшлося на зустрічі голови Одеської ОДА Максима Степанова з батьками дітей із "Вікторії" та громадськими активістами, передає Пушкінська.net.

Керівник області повторив уже озвучену раніше інформацію про проведену ще 23 червня на цьому об'єкті перевірку, яка встановила, що пожежна сигналізація не була підключена. Рятувальники видали відповідний припис, який, однак, не було виконано.

Як зазначив Степанов, працююча сигналізація могла зреагувати на дим й врятувати життя.

Він запевнив, що розслідування не затягнеться на місяці, і цю тему не вийде "забалакати".

Після цього виступив заступник начальника управління ДСНС в Одеській області Вадим Шулюк, який підтвердив, що система сигналізації у "Вікторії" не працювала.

Батьки стали висловлювати Шулюку своє обурення з приводу того, чому співробітники ДСНС демонстрували бездіяльність, якщо знали, що сигналізація у таборі не підключена. Максимов погодився з тим, що це неправильно, але разом з тим він наголосив, що рятувальники діяли в рамках встановлених меж закону. Такі аргументи не задовольнили батьків, і вони продовжували обурюватися - "у вас є закони, але немає сумління".

Також один з батьків зауважив, що в 23 червня, тобто з того моменту, як співробітники ДСНС встановили факт непрацюючої сигналізації, у таборі побувало понад 800 дітей. Окрім того, батьки повідомили, що не побачили в "Вікторії" жодного плану евакуації на випадок пожежі.

Степанов у відповідь на це повідомив, що розуміє їхні емоції, оскільки сам він також батько.

"Тим не менше, в санаторії був директор і людина, яка відповідала за пожежну безпеку. Їм було наказано усунути порушення, й вони були оштрафовані. На жаль, за законом не можна було закрити табір - так по-ідіотськи виписано закон", - заявив Степанов.

Потім слово взяв активіст Владислав Балинський. Він повідомив, що в такому приміщенні мала бути активна система пожежогасіння, й слід шукати відповідальних не тільки за невиконання приписів ДСНС, але і серед тих, хто давав дозвіл на експлуатацію будівлі.

Степанов зауважив, що це відповідальність органів місцевого самоврядування, після чого обурені люди почали вигукувати: "Де Труханов?".