Кіпр заробив мільярди, продаючи паспорти ЄС українським корупціонерам, - The Guardian

Сотні звинувачуваних у корупції олігархів з України та Росії купили паспорти ЄС

Про це повідомляє видання The Guardian.

"Російські олігархи мільярдери та члени української еліти, яких звинувачують в корупції, отримали паспорти ЄС за так званою схемою "золотих віз", - пише видання.

Видання зазначає, що починаючи з 2013 року уряд Кіпру заробив понад 4 мільярди євро, надаючи громадянство дуже багатим людям і даруючи їм можливість жити і працювати в Європі в обмін грошові вкладення.

Так, лише минулого року було випущено понад 400 паспортів за цією схемою.

Запущена у 2013 році схема надання громадянства в обмін на інвестиції передбачає, що заявники вкладають 2 мільйони євро у приватну власність або ж 2,5 мільйони євро у бізнес чи державні облігації.

Видання конкретних прізвищ не називає, вказуючи лише, що серед них є відомі підприємці та особи зі значним політичним впливом, в тому числі і колишній депутат Держдуми Росії, а також засновники найбільшого комерційного банку України.

Видання зазначає, що до кінця року Європарламент проведе обговорення щодо необхідності вимагати від країн, які надають громадянство ЄС в обмін на інвестиції, проведення необхідних безпекових перевірок заявників.