У Британії вперше виробили водень за допомогою енергії приливу

Шотландський дослідницький інститут морської енергетики EMEC першим у світі виробив водень, використовуючи енергію припливів

Про це повідомляє "Хайтек".

Розташована біля узбережжя Оркнейських островів станція використовуватиме водневе паливо як альтернативу пального для поромів.

За допомогою прототипу конвертерів приливної енергії електролізер ITM Power здатний розділяти воду на складові елементи - водень і кисень. Пристрій виробляє 220 кг водню кожні 24 години, при цьому може накопичувати до 500 кг.

Первинною метою придбання апарату для електролізу було рішення проблеми зі зберіганням енергії на Оркнейських островах, але тепер EMEC планує вивчити можливість розвитку водневої економіки в цьому регіоні. За словами директора центру Нілу Кермода, чисте водневе паливо з часом зможе замінити пальне для місцевих автомобілів, вантажівок і поромів.

Головним споживачем водневого палива стане проект Surf'N'Turf, який використовуватиме два джерела відновлюваної енергії: вітряні турбіни на узбережжі острова Едей і приливну станцію EMEC на 500 кВт, що розщеплює воду. Водень накопичують у вигляді зрідженого газу, а потім транспортують по суші до порту Кіркуолле - столиці Оркнейських островів. Там воднем заправляють пороми, які перевозять торф.