В Україні створили реєстр бійців АТО, які скоїли суїцид

В Україні створили реєстр суїцидів серед військовослужбовців і демобілізованих із зони АТО на базі Українського науково-дослідного інституту соціальної й судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я

Про це повідомила Ольга Богомолець на прес-конференції в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Усі дані передаються в Інститут судової психіатрії, у базі вже понад 100 анкет, портретів ветеранів, які вчинили суїцид. Це особи, яким здебільшого немає 30-ти, більшість із них вчинили самогубство у стані алкогольного сп'яніння, більшість – за допомогою вогнепальної зброї, більшість із них не мали роботи", - розповіла Богомолець.

За її словами, для зменшення кількості суїцидів серед учасників АТО, необхідно проводити з ними психологічну роботу ще на етапі підписання контракту і початку бойової підготовки, а не тільки після повернення з фронту.

Богомолець вважає, що окрім Міністерства у справах ветеранів, необхідно створити мережу ветеранських центрів, де учасники АТО зможуть спілкуватися й допомагати один одному.

"Тоді рівень суїцидів, розлучень і алкоголізму значно зменшиться. Тому що тільки свій свого може зупинити і допомогти", – зазначає Богомолець.

"За статистикою у 2017 році кожен третій військовослужбовець отримував психологічну допомогу, але кількість суїцидів не зменшується. Тому нам треба, щоб кількісний показник ставав якісним, необхідно аналізувати програми психологічної допомоги", – сказала директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ Ірина Пінчук.