Вчені виявили, як музика впливає на привабливість чоловіків

Команда вчених з Віденського університету на чолі з Мануелою Марін дослідила вплив музики на сприйняття протилежної статі людьми

Про це повідомляється на сайті Віденського Університету.

Музика - це всесвітнє явище і складова будь-якої культури, але походження музики залишається давньою загадкою. Були запропоновані різні теорії, деякі з яких підкреслюють біологічні та соціальні аспекти музики. Наприклад, Чарльз Дарвін в рамках своєї теорії еволюції вважав, що музика розвинулася завдяки сексуальному відбору. Потужні і когнітивні здібності, необхідні для створення музики, служать індикатором хороших генів і, таким чином, збільшують репродуктивний успіх. Це схоже на спів птахів в шлюбний сезон. "На сьогодні існує декілька емпіричних даних, які підтримують теорію Дарвіна про походження музики. Ми хотіли використати нову експериментальну парадигму для дослідження ролі музики при виборі сексуального партнера", - каже Мануела Марін, керівник дослідження і колишній співробітник Інституту фундаментальних психологічних досліджень у Віденському університеті.

За словами авторів роботи, до винаходу звукозапису музика звучала виключно "наживо", в колективах людей і в контексті соціальних взаємин. Саме це навело їх на думку про те, що звуки можуть впливати на оцінку потенційних партнерів. "У літературі з психології можна знайти свідчення про існування "передачі збудження" в тому випадку, коли два стимулу слідують один за іншим, – пояснює Мануела Марін. – Обробка першого стимулу створює підвищену психологічну активність, яка потім переноситься і на наступний стимул. Це відбувається практично несвідомо і може впливати на наші дії, в даному випадку – на вибір партнера".

Для перевірки своєї гіпотези вчені відібрали 96 гетеросексуальних добровольців обох статей, які були починаючими музикантами. Їм вмикали фрагменти з 80 п'єс для піаніно XIX сторіччя, заздалегідь відібраних за ступенем "приємності". Далі учасникам показували фотографії 20 людей протилежної статі, які треба було оцінити за шкалою привабливості і бажанням зустрічатися з зображеною людиною. Інша група людей – контрольна – робила те саме, але без музики.

Виявилося, після прослуховування жінки вважали чоловіків більш гарними і частіше відгукувалися про них, як про людей, з якими можна було б зустрічатися і мати стосунки. До того ж, чим більш емоційна та приємна музика грала, тим сильнішим був її вплив. А от на привітність чоловіків акустичний супровід ніяк не впливав – їх оцінки не змінювались.

На думку авторів роботи, цьому є логічне пояснення, адже історично саме чоловіки вдавались до демонстрацій і виступів для приваблення жінок, а не навпаки.