Як народились та розвивались смайли: Від схиленої мордочки до сканування обличчя

Смайлики святкують свій День народження. Як з`явились та розвивались найпопулярніші позначки в світі

Сучасне спілкування у мережі наразі важко уявити без звичних смайликів, які яскраво та жартівливо передають емоції у текстових повідомленнях. У 2017 році символ, який визначив подальший розвиток інтернет-культури і став невід'ємною частиною електронного спілкування святкує своє 35-річчя

Час народження смайлика відомо з точністю до хвилини. 19 вересня 1982 року о 11:44 ранку Скотт Фалман, професор Університету Карнегі-Меллон у Піттсбурзі, відправив колегам електронне повідомлення, в якому запропонував використовувати смайлик (emoji ) для вираження емоцій у мережевому спілкуванні.

Це було серйозним поповненням електронного лексикону. Історія зберегла той самий лист, який Фалман відправив на місцеву електронну дошку оголошень. Вона була прототипом сьогоднішніх форумів, і основним засобом спілкування між співробітниками Університету.

Японські смайли

Згодом, приблизно в 1986 році в Японії розробили версію смайликів, які можна було прочитати без необхідності нахиляти голову вліво. Вони отримали назву "каомоджі". (Kaomoji - це японське слово, що об'єднує "kao" (вираз або погляд) з "moji" (персонаж).

З появою англомовних аніме (форми японської анімації), "каомоджі" поширилися й за межі Японії по всьому світу, від онлайн-ігор до обміну миттєвими повідомленнями, і охопили глобальну аудиторію.

Еволюція

Перші смайли у їх більш-менш сучасному вигляді створив Снігетака Куріта (Shigetaka Kurita), коли він працював на інтернет-платформі японського оператора мобільного зв'язку NTT DoCoMo. Початкова ідея полягала в тому, щоб залучити підліткову аудиторію, використовуючи ці образи.

Автор черпав натхнення з символів, які використовуються в прогнозах погоди, китайських ієрогліфів та вуличних знаків. Врешті, він створив близько 180 смайликів на основі людських емоцій, почуттів та предметів, які оточували його щодня.

Apple та смайли

Смайлики полюбилися японськими користувачами мобільних телефонів з кінця 1990-х років, а дійсно популярними на Заході стали тоді, коли в 2011 році Apple включила їх в розкладку iPhone OS X Lion. Згодом смайлики поширилися на Android та інші операційні системи.

У 2017 Apple знову стала "першопрохідцем" в історії смайлів, представивши на цьогорічній презентації нову функцію в iMessage - Animoji. Це анімовані смайли, які повторюють міміку власника, використовуючи сканер обличчя. Телефон записує жести та звуки власника, а потім накладає на популярні смайли.

 

"Незрозумілі" смайли

Оскільки смайлики в їх сучасному вигляді виникли в Японії, початкове значення деяких з них у нас трактують неправильно.

"Pile of Poo"

Сенс смайлика Pile poo для більшості може здаватися зрозумілим, але, відповідно до японської культури, це дійсно щасливий символ. Японське слово для "poop" – "unko". Unko починається з аналогічного звуку "oon", що означає "удача". В Японії цей символ дійсно полюбляють, а "какашка" навіть використовується як герой дитячих книжок.

"Молитовні руки"

Персонажа зі складеними руками багато жителів Заходу можуть сприйняти за символ молитви. Проте, в японській культурі він виражає поклін, в якому люди висловлюють подяку (особливо за їжу) або вибачаються.

 

"NG"

Значок з латинськими буквами NG фактично означає «No Good». Цей символ досить часто використовується в японських ігрових шоу, коли учасник робить щось неправильно або програє.

Врешті, смайлики покликані своєрідно компенсувати те, чого бракує в спілкуванні за допомогою чату або електронної пошти - інтонацію голосу і міміку.

Вони допомагають краще зрозуміти співрозмовника, вловити його настрій, і, незважаючи на те, що смайлики різняться за сприйняттям у різних культурах, вони стали мовою, яку може зрозуміти кожен.