У Британії побудують дороги, що вироблятимуть електрику від руху авто

Інженери з британського Університету Ланкастера працюють над створенням п'єзоелектричної кераміки, яку вбудовуватимуть у дорожнє покриття для генерації електроенергії від руху транспорту

Про це повідомляє "Хайтек".

Дослідницький проект під керівництвом професора Мохаммеда Саафа представив конструкцію та спосіб отримання 1-2 мВт електроенергії з кілометра дороги в умовах стандартного трафіку - 2-3 тис. машин на годину.

Зібраної таким чином енергії буде достатньо, щоб забезпечити електрикою 2-4 тис. вуличних ліхтарів. Окрім плюсів для навколишнього середовища, це допоможе істотно знизити витрати платників податків. За підрахунками дослідників, установка та обслуговування такої системи дорівнюватиме 20% від суми, яку муніципалітет зазвичай витрачає на освітлення вулиць. Тобто, замість 3600 фунтів на день це коштуватиме близько 720 фунтів.

"Це дослідження допоможе створити нове покоління дорожнього покриття. Ми винаходимо інноваційні матеріали для отримання користі від п'єзоелектричного ефекту, коли транспорт навантажує дорожнє покриття, виробляючи напругу. Ці матеріали мають бути високоміцними, а витрати на їхнє виробництво не повинні перевищувати вартість енергії, яку вони вироблятимуть. Система, над якою ми працюємо, перетворюватиме механічну енергію на електричну", - заявив професор Саафа.

За словами науковця, окрім освітлення доріг цю систему можна буде використовувати для світлофорів, підзарядки акумуляторів електрокарів і моніторингу трафіку в режимі реального часу.