У Харкові спіймали хакера, який через веб-камери слідкував за особистим життям людей

У Харкові викрили кіберзлочинця, який використовував шкідливе програмне забезпечення та незаконно втручався в українські та іноземні комп’ютерні мережі

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

23-річний чоловік отримував доступ до персональних комп’ютерів на правах адміністратора і таким чином мав можливість контролювати роботу комп’ютерів, а також використовувати веб-камери користувачів для стеження за їхнім особистим життям.

Під час обшуку помешкання зловмисника поліцейські вилучили його персональний комп'ютер, на жорсткому диску якого знаходилось шкідливе програмне забезпечення. Саме цей вірус хакер використовував для несанкціонованого доступу до персональної інформації користувачів, інфікувавши близько сотні комп'ютерів. Наразі поліцейські встановлюють мотиви підозрюваного.

"Аналізуючи дані, які ми виявили на його комп’ютері, ми розглядаємо кілька версій та мотивів вчинення хакером злочину, в тому числі замовного характеру, оскільки серед жертв хакера є члени українських політичних партій", – зазначив керівник відділу протидії кіберзлочинам у Харківській області Денис Колесник.

Зловмиснику оголошено про підозру за ч. 1-2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до 6 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років.