Вчені 8 місяців провели під куполом заради моделювання умов Марса

17 вересня завершився черговий експеримент ініціативи HI-SEAS – шість добровольців вийшли на свободу після восьми місяців добровільної ізоляції в умовах, які схожі на майбутню марсіанську колонію

Про це повідомляє The Washington Post.

З 2013 року наука пробує моделювати життя на Марсі. Для цього вчені добровільно зачиняються на умовній базі на висоті 2500 метрів, де і живуть довгі проміжки часу.

19 cічня шість дослідників оселилися під куполом на схилі вулкана Мауна-Лоа. В команду ввійшли інженери, фахівець з інформаційних технологій, астробіолог і експерт з біомедицини. Харчуватись вони могли лише їжею, придатною до тривалого зберігання, яку їм привозили раз на місяць. Крім того, дослідники намагались максимально відтворити можливі умови на іншій планеті: так, наприклад, при сеансах зв'язку з умовною Землею кожне повідомлення приходило з затримкою в 20 хвилин – саме стільки йшов би сигнал від Марса і назад.

Майже весь час добровольці мали проводити в приміщенні площею 111 квадратних метрів і спілкувалися лише між собою. Виходити з купола можна було виключно в скафандрах, робити це поодинці їм заборонили. Дослідникам довелося самим проводити геологічну розвідку і складати карти місцевості.

Це вже п’ятий експеримент, який проходить за підтримки NASA. Завдяки цьому космічне агентство хоче з'ясувати, якими якостями повинні володіти астронавти, які відправляться в кількарічну місію на Марс. Поки що найдовша ізоляція команди науковців в куполі тривала один рік. "Ми дізналися, що навіть в кращих командах виникають конфлікти, – розповіла провідний дослідник проекту Кім Бінстед. – Тому важливо підібрати таку команду, яка зможе поглянути на конфлікт – і відійти від нього".