Порошенко закликав ООН стежити за ситуацією в окупованому Криму

Міжнародна спільнота має уважно відстежувати ситуацію в Криму, щоб попередити новий геноцид проти українців та кримських татар

Про це президент Петро Порошенко заявив під час свого виступу на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку, передає Еспресо.TV.

"Я розраховую на підтримку вашими делегаціями ініціатив України щодо забезпечення дотримання прав людини в тимчасово окупованому Криму, зокрема наступної відповідної резолюції ГА ООН. Ми маємо посилити міжнародний режим деокупації Криму. Той факт, що на найвищому міжнародному рівні - Генеральній Асамблеї ООН - Росія визнана окупаційною державою доводить, що ми на правильному шляху", - зазначив він.

Зокрема, за його словами, варто створити "міжнародну групу друзів українського Криму" для координації "наших спільних кроків та дій".

Окрім критичного стану справ з правами людини, Порошенко звернув увагу на мілітаризацію Криму, що, на його думку, є "ще одним безпековим викликом, який зачіпає всю Південну та Східну Європу, а також Північну Африку та Близький Схід".  

"Україна рішуче засуджує численні військові навчання, які проводяться в Криму, а також біля кордонів України, особливо "Захід-2017". Разом із нашими сусідами і партнерами ми закликаємо Росію забезпечити повну відповідність її дій до зобов’язань в рамках Віденського документа ОБСЄ та інших міжнародних правил, що регулюють військову діяльність", - додав Порошенко.