"Нафтогаз" може втратити міжнародні кредити через відставку наглядової ради

"Нафтогаз" може втратити доступ до кредитних коштів від міжнародних фінансових установ через відставку членів наглядової ради

Про це заявив очільник "Нафтогазу" Андрій Коболєв, повідомляє "Укрінформ".

"Основними ризиками, на нашу думку, є нездатність Нафтогазу, а, можливо, і уряду залучати кошти від міжнародних банків", - наголосив він.

Коболєв зауважив, що, по-друге, події можуть мати суттєвий негативний вплив на плани компанії та уряду щодо відокремлення оператора ГТС з метою збереження транзитної долі країни.

"І третім потенційним ризиком є вплив на обсяги видобутку газу у майбутньому, це ставить програму 20/20 під загрозу", - додав Коболєв.

За його словами, призупинення співпраці з ЄБРР призведе до втрати доступу до дешевого кредитного ресурсу сумою $300 млн з боку самого ЄБРР та ще $500 млн з боку Світового банку.

Тож, якщо не буде наглядової ради, то саме уряд буде ухвалювати операційні рішення, а це загрожує політичним втручанням у роботу компанії. Коболєв додав, що переобрати наглядову раду швидко не вдасться - немає сенсу, якщо її не наділять певними повноваженнями.

"Я хотів би застерегти від цього. Хороші речі швидко не робляться. Дуже важливо, щоб наступна наглядова рада (чи будь-яка інша) мала б реальні повноваження. Просто переобрання питання не вирішить", - підсумував Коболєв.