Україна закликає ООН визнати Голодомор геноцидом

Країни-члени Організації Об'єднаних Націй мають визнати влаштований радянською владою Голодомор українців актом геноциду

Про це президент Петро Порошенко заявив під час свого виступу на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку, передає Еспресо.TV.

Глави держави нагадав, що ООН завжди відігравала провідну роль у забезпеченні того, щоб злочини минулого ніколи не могли повторитися.  

"72-а сесія Генеральної Асамблеї співпадає з 85-тою річницею одного з найбільш смертоносного злочину ХХ століття - Голодомору. Це був штучний голод в Україні в 1932-1933 роках, організований тоталітарним режимом Сталіна, який призвів до загибелі від 7 до 10 мільйонів українців", - зазначив президент.

Він наголосив на тому, що автор Конвенції про запобігання та покарання злочину геноциду, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН в 1948 році, Рафал Лемкін назвав знищення української нації "класичним прикладом геноциду".

"Я закликаю держави-члени ООН прийняти власне історичне рішення про визнання Голодомору актом геноциду", - звернувся Порошенко з трибуни ООН.