Кількість мігрантів-кандидатів на проживання в ЄС перевищила населення Кіпру

Кількість мігрантів, які попросили притулку в країнах Євросоюзу і чекають на рішення щодо своїх запитів, вже перевищила кількість населення Кіпру, де проживає близько 840 тис. людей

Про це повідомляє EUobserver, посилаючись на дані американського дослідження Pew Gloabal.

Так, понад 1,1 млн з 2,2 млн осіб, які шукали притулку в ЄС і асоційованих країнах Норвегії та Швейцарії в 2015 і 2016 роках, досі не знають, чи зможуть отримати право на проживання.

Щонайменше 250 тис. із 550 тис. людей, які звернулися за наданням притулку цього року, також не мають рішення щодо свого статусу. Ті, хто очікує на рішення, як правило, живуть у відремонтованих школах, готелях або аеропортах. Вони мають їжу та медичну допомогу, але переважна більшість не має доходу чи права працювати.

Також повідомляється, що близько 100 тис. людей, заявки яких було відхилено, живуть в Європі нелегально. Більшість мігрантів, які все ще чекають на рішення про надання притулку, прибули з Афганістану (240 тис.), Іраку (130 тис.), Сирії (130 тис.), Албанії (75 тис.), Косова (50 тис.), Ірану (45 тис.), Пакистану (45 тис.) та Нігерії (40 тис.).

Мігранти прибувають до ЄС через Грецію та Італію, але в більшості зверталися за притулком до Німеччини, Угорщини та Швеції. Найбільші шанси отримати швидке та позитивне рішення мають сирійці. Люди з Албанії, Афганістану, Косова, Сербії, Ірану, Іраку, Росії та Пакистану, найімовірніше, тривалий час очікуватимуть на рішення.

Німеччина досить швидко розглядає заявки (в середньому 7 місяців), попри на те, що їй доводиться мати справу з найбільшою кількістю заявників. Людям у Норвегії та Швеції, як правило, доводилося чекати близько року. В Іспанії деяким мігрантам довелося чекати 18 місяців. Найгірша ситуація в Угорщині та Греції, де 94% і 90% заявників від 2015 та 2016 років, станом на кінець минулого року ще чекали на рішення.