Transparency International подало до суду на ГПУ через секретний вирок про конфіскацію коштів Януковича

Антикорупційна організація Transparency International подала до суду на ГПУ, Військову прокуратуру сил АТО та ДП "Інформаційні судові системи" через засекречений вирок стосовно конфіскованих $1,5 млрд у Віктора Януковича

Про це повідомляється на сайті організації.

Transparency International вимагає, щоб суд змусив відповідачів скасувати "незаконні рішення про засекречення судового вироку, за яким конфісковали $1,5 млрд коштів "злочинної організації Януковича".

Організація вимагає оприлюднити цей вирок суду.

"Минуло майже 6 місяців відколи Генпрокуратура заарештувала $1,5 млрд коштів колишнього режиму. Рішення суду, за яким ці кошти були арештовані, досі не оприлюднено", - розповіли антикорупціонери.

Вони називають це тривожним сигналом, бо суспільство досі не знає, у кого, за які злочини та скільки точно коштів було конфісковано. Крім того є побоювання, що рішення містить технічні недосконалості та може бути оскарженим.

"Державне підприємство "Інформаційні судові системи", яке зобов’язане оприлюднити судове рішення у відкритому Єдиному реєстрі судових рішень, посилається на заборону органів прокуратури. Генеральна прокуратура, у свою чергу, стверджує, що сама ж і визнала це рішення державною таємницею", - йдеться у повідомленні.

За інформацією організації, вона вже зверталася до українського парламенту з проханням про офіційне оприлюднення результатів судового процесу. Однак представники прокуратури проігнорували засідання комітету та не з’явились, щоб пояснити свою позицію народним депутатам.

"Замість цього українське представництво ТІ отримало безпідставне звинувачення у "зриві оборонного замовлення" від Голови оборонного комітету ВР", - заявили в Transparency International.