Конференція "Телебачення як Бізнес" на Kyiv Media Week 2017. PR

21 вересня в рамках Kyiv Media Week 2017 відбулася восьма щорічна конференція "Телебачення як Бізнес" 2017

Традиційно конференція стала місцем зустрічі лідерів телевізійної індустрії, на якій провідні телевізійні бренди і кращі медіаспеціалісти обговорювали актуальні проблеми галузі та способи їх вирішення, обмінювалися досвідом успішної реалізації медіа проектів і розкривали секрети їх фінансового управління, а також на прикладі реальних кейсів світової практики розбирали причини успіхів і невдач різних проектів.

Піратство в Україні набирає обертів

Піратство в Україні не тільки не зменшується, а навіть зростає до неймовірних масштабів: наразі воно сягає майже того рівня, як і ринок телевізійної реклами. Таку думку висловив генеральний продюсер StarMedia Владислав Ряшин під час панельної дискусії «Саміт медіалідеров», яка відбулася в рамках міжнародного форуму KYIV MEDIA WEEK. Зазначимо, що ринок телевізійної реклами в Україні оцінюється приблизно в $220-250 млн.

Крім того, за словами директора-президента ICTV Олександра Богуцького, сьогодні, на жаль, порушено схему контролю над піратством. Так, після прийняття Закону про підтримку кіновиробництва передбачалося, що боротьба з піратством стане більш спрощеною: скажімо, коли постачальник або виробник контенту виявив власні проекти на якомусь іншому сайті, то скеровував запит з проханням його видалити. Потім, якщо власник сайту відмовлявся вживати заходів, правовласник міг направити листа провайдеру, а той, своєю чергою, блокував домен. Тепер же, коли з травня 2017 року Державна служба інтелектуальної власності припинила діяльність, а повноваження передали Міністерству торгівлі та економічного розвитку, то в цьому відомстві навіть не створено відповідного відділу, а отже, не існує зразка листа, який за певних обставин можна надіслати провайдерам.

Мінуси мовних квот для зарубіжної дистрибуції

У зв'язку з прийняттям урядом квот на контент державною мовою в ефірі ТБ, у продакшнів виникли певні складнощі не просто зі створенням якісного контенту за ті мізерні кошти, наявні у ринку, а й створенням контенту загалом. Йдеться про те, що, як вважає генеральний продюсер StarMedia Владислав Ряшин, телеканал виробляє контент in-house, який може бути будь-якою мовою, в тому числі російською, а те, що виробляє продакшн, вважається національним, тому не може бути російською мовою. А отже, канал вимушений обов'язково його дублювати.

До того ж, коли проект створено українською мовою, його – як готовий, а не формат – складніше продати за кордон, адже насправді україномовна аудиторія суттєво поступається в кількісному співвідношенні російськомовній. А створювати проект двома мовами означає збільшити бюджет принаймні в півтора рази. Причому проект, який в взагалі може не окупити витрат.

Щодо витрат, то, за словами директора-президента ICTV Олександра Богуцького, українські канали повинні витрачати принаймні $30-40 тис. На одну серію серіалу, який «ще можна дивитися», а повернути десь $10 тис. Ситком, наприклад, можна показати в ефірі разів п'ять, а серіал здебільшого – двічі. Російською мовою потенціал повернення дещо вищий, оскільки проект можна продати в Росію, країни СНД і в каталоги російських сервісів відео за запитом.

«Певна річ, ми готові інвестувати $150-200 тис. за одну серію, – заявив Ряшин. – Натомість як у Великій Британії вартість виробництва одного епізоду серіалу в середньому становить € 800 тис.».

Всі фотографії з KMW ви можете знайти за посиланням: http://bit.ly/Photos_KMW_2017  Тексти тут. Ознайомитися з подальшою програмою KMW 2017 можна тут