СБУ викрила поставки продуктів на 50 млн з України до "ДНР/ЛНР" через Росію

СБУ спільно з прокуратурою перекрили механізм багатомільйонних поставок продуктів харчування до так званих "ДНР/ЛНР", гроші від яких спрямовувалися на фінансування тероризму

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Як зазначається, для здійснення нелегальних поставок організатори використали схему так званого "перерваного транзиту" через Росію.

"Ділки, використовуючи реквізити 15 фіктивних підприємств, закуповували продукти харчування у вітчизняних виробників та нібито "експортували" харчі до країн Близького Сходу через митну територію Росії", - йдеться у повідомленні.

Після перетину українсько-російського кордону вантажівки з товаром прямували на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

У такий спосіб від початку року зловмисники транспортували продукції на понад 50 млн грн.

За інформацією СБУ, частина грошей йшла безпосередньо на фінансування незаконних збройних формувань бойовиків. 

У Харкові правоохоронці обшукали офісні приміщення та за місцями проживання фігурантів справи. Там виявили комп’ютерну техніку, печатки низки фіктивних підприємств, документацію, яка підтверджує здійснення незаконних торговельних операцій з так званими "ДНР/ЛНР", та митні декларації про проходження "кордону" з псевдореспубліками.

Також у ділків вилучили документи, які свідчать про незаконне отримання з бюджету відшкодування податку на додану вартість у розмірі понад 6 млн грн за "експортні поставки".