Продаємо ефективно: запровадження голландських аукціонів та держмайно

Система ProZorro.Продажі, стартовала близько року тому і вже довела свою ефективність. Через аукціони продається майно збанкрутілих банків, державних і комунальних підприємств і навіть права оренди

Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Фонду державного майна України “Про затвердження Порядку проведення пілотного проекту з продажу об’єктів малої приватизації із застосуванням електронної торгової системи “ProZorro.Продажі”. Це важливий крок для бізнесу і держпідприємств.

До цього часу проблема із продажем державного майна полягала у непрозорому механізмі його реалізації, і саме тому керівництво Фонду прийняло рішення про застосування системи ProZorro.Продажі для цієї мети. Система дозволить зробити приватизацію державного майна більш відкритою. Процес продажу проходитиме не у вигляді паперових операцій, а у вигляді інтернет-аукціону, результати якого будуть доступні для перегляду усім бажаючим.

Що можна купувати?

До переліку об‘єктів, які планується виставити на продаж, увійшли майнові комплекси пансіонатів і баз відпочинку, автомобілі, що були у вжитку та баштові крани. Мова йде, в тому числі, про реалізацію нежитлових будівель та складських приміщень, що знаходяться на балансі невеликих державних підприємств, а також майнових комплексів.

За даними ProZorro.Продажі, цього року від приватизації державного майна надійшло понад 3 млрд грн. За очікуваннями Фонду держмайна до кінця року результати повинні зрости до понад 17 млрд грн, що є досить значним показником. Відкритість торгів створює базу для проведення успішного та прибуткового продажу майна, що допоможе підприємствам “оновитися”, скинувши зайвий баласт за додаткові кошти.

Що таке голландські аукціони та як вони вплинуть на приватизацію?

Для реалізації держмайна ProZorro.Продажі  впроваджує голладський аукціон. Обрати один-єдиний істинно правильний аукціон неможливо: різні ситуації та різна мета. Тому цей вид аукціону дозволить ефективно виставляти на продаж абсолютно відмінні види державного майна: від майна збанкрутілих підприємств до руди.

Головна відмінність голландської моделі полягає у більш швидкому проведенні процедур: аукціон відбувається протягом однієї доби. При цьому протягом аукціону ціна може впасти до 20% від стартової. Також спрощено доступ до торгів – зареєструватися можна буде в день проведення аукціону. Голландський аукціон використовують, коли продавець не знає реальну ціну об'єкта, що зумовлює ризик занизити ціну. Цей метод часозатратний, але популярний, особливо при продажі нерухомості та автомобілів.

Варто продемонструвати держсектору та  бізнесу, який ще не бере участь в електронних торгах, результати відкритої та конкурентної гри. Є багато успішних кейсів в банківській сфері, у сфері продажу майна державних підприємств, і віднедавна - в сфері оренди. Кейси доводять, що з державою можна співпрацювати вигідно. І той, хто почне це вже зараз, на стадії пілоту, отримає більше переваг.