Археологи знайшли загублене місто Олександра Македонського

На території сучасного Іраку археологи знайшли місто, яке нібито було засноване самим Олександром Македонським

Стародавні руїни помітили після вивчення розсекречених шпигунських відеозаписів 1960-х років, пише Science Alert.

Спочатку команда експертів Британського музею виявила обриси великої прямокутної будівлі, прихованої під полями посівів пшениці і ячменю.

"Там, де є стіни під землею, пшениця і ячмінь ростуть не так добре, так що є відмінності в зростанні рослин", - сказав археолог Джон Макгінніс з Британського музею.

Місто, які виявили британські археологи, Олександр Македонський заснував в 331 році до нашої ери. Він деякий час жив тут з ветеранами своїх військових кампаній.

Судячи з усього, місто називалося Калатга Дарбанд, що перекладається приблизно як "замок на гірському перевалі". Місто знаходилося на маршруті, яким йшов Олександр з військом, щоб атакувати царя Персії Дарія III.

"Це тільки початок робіт, але ми думаємо, що це було галасливе місто по дорозі з Іраку до Ірану. Ви можете собі уявити торговців вином, які постачають його солдатам", - відзначає Макгінніс.

Археологи вже знайшли фундаменти низки великих будівель, в тому числі укріплених стін. Також було виявлено кам'яний прес, який могли використовувати у виноробстві або нафтовидобутку. Також були знайдені фрагменти черепиці та статуї Персефони і Адоніса - героїв грецьких міфів. Точне датування знахідок поки встановити не вдалося. Розкопки, як очікується, триватимуть до 2020 року.