У Мін'юсті розповіли, скільки "чорних" нотаріусів припинили свою роботу

За минулий рік понад 50 нотаріусів були позбавлені права займатися своєю діяльністю

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, повідомляє "Укрінформ"

"Тільки за минулий рік понад 50 нотаріусів були позбавлені права на зайняття своєю діяльністю", -  зазначив Петренко.

Він наголосив, що нині в Україні налічується близько 5 тис. нотаріусів.

"Абсолютна більшість цих людей - професійні порядні люди, але є певна частина, яка, ризикуючи навіть своєю свободою, іде на незаконні дії. Це сталося тому, що певний період часу, в 2000-ті роки, доступ до професії нотаріуса був комерційний. І людина, яка заплатила гроші за іспит, повинна їх "компенсовувати", - пояснив міністр юстиції.

За його словами, тепер "займатися шахрайством із нерухомістю стало дуже незручно і болісно", тому що Україна з минулого року ввела жорстку кримінальну відповідальність за рейдерські дії або незаконне захоплення майна.

Як зазначив міністр, подібних випадків в Україні десятки.

"Правоохоронна система має працювати. Міністерство юстиції зі свого боку таких нотаріусів виявляє. Ми їх позбавляємо права зайняття нотаріальною діяльністю, а матеріали передаємо до правоохоронних органів. За цей рік понад 10 кримінальних проваджень уже закінчені органами прокуратури і передані до суду", - додав Петренко. 

Він звернув увагу на те, на офіційному сайті Міністерства юстиції можна ознайомитися зі списками нотаріусів і реєстраторів, які притягалися до відповідальності за порушення закону.