Відому австралійську блогершу оштрафували за вигаданий рак

Австралійську блогершу оштрафували за вигаданий рак і його фальшиве лікування альтернативними методами, які вона пропагувала

Про це повідомляє BBC.

Федеральний суд Мельбурна оштрафував 25-річну австралійську блогершу Аннабель (Белль) Гібсон за обман читачів: вона розповідала про те, що вилікувалася від раку мозку за допомогою альтернативної медицини. Її зобов'язали виплатити $322 000.

Белль Гібсон кілька років стверджувала, що в 20-річному віці лікарі діагностували їй рак мозку і сказали, що їй залишилося жити всього чотири місяці. Потім вона нібито змогла перемогти хворобу, вдавшись до кисневої терапії та особливого дієтичного харчування з відмовою від цукру і глютену.

З 2013 року блогерша поширювала в соцмережах свою програму "лікування", яка включає в себе кулінарну книгу і мобільний додаток про здоровий спосіб життя. За даними австралійських ЗМІ, додаток завантажили понад 411 тисяч разів, книг було придбано понад 16 тисяч. Всього автор заробила близько $322 000 і пообіцяла пожертвувати кошти на благодійність.

У 2015 році журналісти викрили Гібсон: у 2009 році їй було не 20 років, а 17, ніяких даних про її томографію та лікування немає, а жодна з організацій грошей не отримала. В інтерв'ю Australian magazine блогерша зізналася, що вводила людей в оману, щоб привернути увагу. Тоді вона сказала, що не розраховує на прощення, але має намір нести відповідальність за вчинки. "Не дивлячись на все, я хотіла б, щоб люди говорили:" Окей, вона хоча б людина "", - зазначила Белль.

Цивільний позов про порушення п'яти законів у сфері прав споживачів подало профільне управління по штату Вікторія. Суд в Мельбурні розтягнувся на кілька місяців - загальне максимальне покарання передбачало до 860 тисяч доларів. Однак суддя вирішив, що підсудна просто не зможе виплатити таку суму. У постанові також зазначено, що стороні відповідача слід знайти можливість виплатити штраф на користь організацій, в які Гібсон нібито планувала перерахувати пожертвування.

На деяких сайтах, де розміщувалася кулінарна книга Гібсон, з'явилося примітка про те, що твір містить вигадані автором факти. Apple видалила додаток з App Store, книгу вилучили з продажу.