Британські вчені з'ясували, скільки часу треба мити руки

Дослідники з Великої Британії з'ясували, що людині необхідно мити руки протягом, як мінімум, 20 секунд

Цього часу достатньо для того, щоб ліквідувати шкідливі бактерії, пише The Guardian з посиланням на інформацію, представлену Королівським фармацевтичним товариством.

Експерти підкреслюють, що мити треба не тільки долоні, але і тильну сторону рук. При цьому таймер на 20 секунд ставити не обов'язково: досить двічі проспівати пісеньку "Happy Birthday to You".

Вчені впевнені, що якісне очищення рук від бактерій дозволить знизити потребу в антибіотиках, які з кожним роком стають все менш ефективними. Зокрема, порівняно довге миття рук допомагає запобігти близько третини випадків діареї і 16% випадків зараження респіраторними інфекціями.

"Якщо ми зможемо зменшити число захворювань, де необхідні антибіотики, ми можемо зменшити стійкість до антибіотиків, зберігаючи ці важливі ліки для того моменту, коли вони дійсно стають необхідні", - підкреслив глава Королівського фармацевтичного товариства, професор Аш Соні.

За його словами, навіть якщо дорослі люди не помічають частину інфекцій, носіями яких вони є, бактерії все одно стають реальною проблемою для найбільш незахищених категорій громадян, таких як діти і люди похилого віку, яким потім доводиться призначати антибіотики.

Опитування, яке було проведено Королівським фармацевтичним товариством, показало, що більшість людей не стежать за чистотою рук належним чином. Зокрема, 84% респондентів миють руки менш рекомендованих 20 секунд, а більше половини (65%) взагалі іноді забувають помити руки перед їжею.