Дитина, яка не сміється у відповідь - потенційний психопат, - вчені

Вчені з Великобританії з'ясували, що для дітей з ознаками психопатії та мізерною емоційною чуйністю сміх не заразний

Про це йдеться у дослідженні на Science Daily.

Сміх - універсальна емоція для налагодження відносин. У компанії люди сміються в 30 разів частіше, ніж на самоті. Сміх також запускає опіоїдну систему організму, завдяки якій примати і інші ссавці частіше зближуються. Але для дітей з ознаками психопатії та мізерною емоційної чуйністю сміх не заразний - з'ясували вчені з Великобританії.

Група дослідників з Лондона відібрали 62 хлопчики у віці від 11 до 16 років, які виявляли ознаки психопатії та низької емоційної чуйності. Разом з ними експеримент пройшли 30 звичайних дітей. Всі 92 дитини прослуховували три аудіозаписи: природний сміх, награний сміх і скорботний плач. У цей час вчені спостерігали за активністю мозку випробовуваних за допомогою МРТ.

У дітей зі зниженою емпатією була ослаблена реакція двох областей головного мозку: додаткової моторної області і "острівної" частки. Перша відповідає за планування рухів, а друга за формування емоцій.

У своїй роботі вчені зробили два висновки. Перший - у людей з ознаками психопатичного розладу реакція на будь-які соціальні подразники нижче, ніж у звичайних людей. Це означає, що негативну реакцію з їх боку слід чекати не тільки на страждання іншої людини, але і на сміх чи піклування. Другий - невідомо, чи є нездатність підлітків відповісти на сміх причиною або наслідком їх ненормального поведінки. За словами вчених, це дослідження просунуло їх в розумінні того, чому люди з ознаками психопатії приймають рішення, відмінні від встановлених в суспільстві.