Експерт розповів, чому почалося коливання гривні

Зафіксована наприкінці вересня невелика інфляція гривні зумовлена як сезонними економічними явищами, так і непорозуміннями офіційного Києва з місією МВФ

Про це заявив економіст, виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко в ефірі Еспресо.TV.

"Восени зазвичай починають формувати резерви аграрні компанії. Уявіть собі, що вони побачили проект державного бюджету на наступний рік. Побачили, що туди закладено курс в районі 30 (гривень за $1. - Ред.), тому не дивно, що усю виручку, яку вони зараз отримуватимуть, будуть переводити у долари й зберігати до наступних весняно-польових робіт. Тому нічого дивного у їхній поведінці немає", - пояснив він.

Другим чинником певного знецінення гривні Устенко назвав щорічне осіннє "просідання гривні".

"Тому що іноземці, котрі працюють в Україні, частково готуватимуть зараз кошти для переказу у свої материнські компанії. Під кінець роки вони це теж активно роблять", - повідомив експерт.

Читайте такожЯким буде курс долара вже цієї зими

При цьому затримка з виділенням чергового валютного траншу від МВФ та відсутність у Києві місії Фонду, котра має відстежувати проведення реформ впливатиме курс гривні, як вважає Устенко, "досить серйозно".

"Проблема полягає у тому, що якщо немає МВФ, то це може вплинути на довіру до України з боку іноземних кредиторів. Український приватний сектор має на руках біля $50 млрд зовнішніх кредитів, котрі слід періодично продовжувати. Частина з них, звісно ж, є товарними кредитами, однак їх все одно треба продовжувати. І якщо є програма співробітництва з МВФ, іноземці прихільніше ставляться до українських компаній. Якщо ж немає, то продовжити ці борги вже значно важче", - заявив економіст.

Відповідно, не продовжені борги тягнуть за собою збільшення сум до оплати.

"Це значить купувати валюту на українському ринку, це значить створювати додатковий попит на валюту", - додав Устенко.