Ілон Маск розкрив нові деталі про колонізацію Марсу та плани SpaceX

На Міжнародному конгресі астронавтики в Аделаїді (Австралія) Ілон Маск розповів нові подробиці про технологічні проблеми, які стоять на шляху побудови людської колонії на Марсі, та плани SpaceX

Про це йшлося у його виступі.

Одна з найважливіших заяв Маска прозвучала на початку презентації і стосувалася тих апаратів, які будуть брати участь у місії. Задача полягає в створенні  єдиного апарату, здатного замінити Falcon 9, Falcon Heavy і Dragon. Всі ресурси SpaceX збирається присвятити створенню BFR (або Big Fucking Rocket - апарату, здатного на такий переліт), що зробить всі попередні розробки "непотрібними", за словами Маска. BFR можна буде використовувати як для запуску супутників, так і для очищення орбіти Землі від космічного сміття або для обслуговування МКС.

Наразі компанія починає впритул займатися розробкою BFR. У нової ракети вантажопідйомність складе 150 тонн (на низьку орбіту), вона буде 48 метрів в довжину, маса незаправленої ракети складе 85 тонн, маса ракетного палива - 1100 тонн. Вантажний відсік BFR в висоту буде як восьмиповерховий будинок.

Ракета буде працювати на метанокисневих двигунах, паливний відсік буде містити 240 тонн метану (CH4) і 860 тонн рідкого кисню. У BFR буде шість двигунів, причому посадити її можна буде з використанням будь-якого з двох центральних двигунів. "Ми б хотіли, щоб ризики при посадці були настільки близькі до нуля, наскільки це можливо", - каже Маск. Він порівнює надійність таких посадок з посадками літаків найнадійніших комерційних авіаліній.

BFR повинна мати можливість полетіти на Місяць і назад (без необхідності виробляти додаткове паливо на самому Місяці і заправляти ракету там), і це, за словами Маска, уможливить створення місячної бази.

"Вже 2017 рік. У нас вже повинна була б бути база на Місяці", - сказав Маск. Політ на Марс за допомогою BFR може виглядати так: доправка космічного корабля на орбіту, дозаправка і потім політ до Марса. Вже на Марсі доведеться використовувати локальні ресурси, щоб створити паливо і заправити апарат. Оскільки гравітація Марса нижче, ніж у Землі, для старту з поверхні Червоної планети ракета-носій не знадобиться.

До 2022 року компанія збирається вислати як мінімум два вантажні кораблі до Марса, щоб підтвердити наявність води і визначити основні ризики. Також - щоб почати створення енергосистем, шахт і систем життєзабезпечення для майбутніх польотів. До 2024 року вислати два корабля з людьми, ще два вантажні кораблі, які підвезуть обладнання та припаси, запустити потужності по створенню палива і повноцінну базу для розгортання колонії.

Маск також продемонстрував, як міг би виглядати політ з Нью-Йорка в Шанхай, якби люди летіли на ракеті SpaceX зі швидкістю 27 000 км / г. "Більшість довгих перельотів на Землі могли б відбуватися менш, ніж за півгодини, - каже він. - Якщо ми будуємо цю штуку для польоту на Місяць і Марс, чому б з її допомогою не літати в інші місця Землі?".