Ситар "бітла" Харрісона продали за $62,5 тис.

Ситар, що належав учаснику легендарного гурту The Beatles Джорджу Харрісону, продали з аукціону в США за $62,5 тис.

Про це повідомляє ВВС.

На цьому ситарі, купленому в 1965 році на лондонській Оксфорд-стріт, Харрісон грав під час запису пісні Norwegian Wood, присвяченій спробі Джона Леннона зрадити дружині. Інструмент було зроблено в майстерні в індійській Калькутті.

"Ми записали бек-трек Norwegian Wood і зрозуміли, що чогось не вистачає. Зазвичай в такий момент ми починали колупатися в шафах студії - чи не знайдеться там щось із цікавим звуком. Я взяв ситар - він там просто лежав. Я навіть не знав, що саме з ним робити. Це все було дуже спонтанно: я зрозумів, як грати, провів по струнах. І це спрацювало", - розповідав Харрісон у телепрограмі The Beatles Anthologies.

The Beatles стали першою західною рок-групою, яка використала ситар на комерційній записи. Рік по тому Харрісон подарував його Джорджу Драммонду - другу своєї першої дружини Патті Бойд. Ще за рік Джордж Харрісон відправився до Індії - вчитися грати на ситарі по-справжньому під керівництвом маестро індійської музики Раві Шанкара.

В інтерв'ю ВВС 2000 року Раві Шанкар сказав, що коли вперше почув гру Харрісона на ситарі в Norwegian Wood, то не був особливо вражений.

"Це звучало як коли якийсь індійський селянин намагається грати на скрипці - коли ви при цьому знаєте, як цей інструмент має був звучати", - казав Шанкар.

Пізніше сам Харрісон погоджувався з цією оцінкою, кажучи, що його ситар в Norwegian Wood звучить "дуже рудиментарно".

"Я не знав, як його по-справжньому налаштувати, не кажучи вже про те, що це був дуже дешевий ситар. Але у нас в групі панувала така атмосфера - все було відкрито якимось новим ідеям", - розповідав музикант.

Стартова ціна інструменту становила $50 тис. Власники аукціонного будинку не повідомили, хто саме купив ситар Харрісона.