Вчені здолали захворювання крові редагуванням ДНК

Китайські вчені змогли вилікувати важку хворобу завдяки видаленню її з ДНК

Про це повідомляє BBC.

Китайські вчені провели операцію на людському ембріоні, яка дозволила відредагувати ДНК і видалити важке захворювання кров.

Вчені застосували метод базового редагування ДНК, щоб виправити одну помилку серед трьох мільярдів "букв" генетичного коду. 

Вчені відредагували лабораторні ембріони, щоб видалити захворювання крові під назвою бета-таласемія. Потенційно небезпечне для життя розлад крові викликано зміною в генетичному коді, відоме як точкова мутація.

Щоб здолати цю мутацію, вчені сканували ДНК, а потім в потрібному місці перетворили гуанін в аденін, виправивши помилку. 

За словами Дейвіда Лю, який починав редагувати ДНК в Гарвардському університеті, близько 2/3 всіх генетичних захворювань людини пов'язана з точковими мутаціями, а це значить, що базове редагування, яке він також називає "хімічної хірургією", зможе з ними впоратися я без серйозних наслідків для організму.

Професор Робін Ловелл-Знак з Інституту Френсіса Кріка в Лондоні здивований, що китайські вчені не проводили досліджень на тваринах, а відразу перейшли на людський ембріон. На його думку, в розвинених країнах це б викликало етичний скандал. Проте, команда китайських вчених вірить, що в один прекрасний день цей підхід може лікувати ряд спадкових захворювань.