Близько тисячі українців-жертв торгівлі людьми засуджено в Росії за наркотики

Близько тисячі українців, що стали жертвами торгівлі людьми, засуджені в Росії за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків

Про це повідомив заступник міністра юстиції України Сергій Петухов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Точна кількість жертв, які стали жертвами торгівлі людьми, невідома, тому що постійно з'являються повідомлення про нові справи. Водночас уже відомо, що це близько тисячі українських громадян, які засуджені в Росії", - уточнив він.

Цього року 73 українці у рамках конвенції про передачу засуджених були повернені на батьківщину для відбування покарання.

Петухов зазначив, що такі дії з російського боку - "частина великої кампанії в Росії".

"Вони начебто борються з оборотом наркотичних засобів... є випадки, коли підкидають наркотики... у разі такої підозри і розслідування таких справ російські суди майже автоматично ухвалюють обвинувальні вироки. Терміни, які отримують українські громадяни, дуже великі... в середньому - десять років позбавлення волі", - розповів заступник міністра.

За його словами, останнім часом Мін’юст отримує велику кількість звернень українців, засуджених у РФ, із проханням повернутися на батьківщину. У 2014 році, за даними Петухова, таких звернень було 35, у 2015-му - 106, у 2016-му - 137, а від початку поточного року таких звернень уже 314.